
Herbatka ziołowo-owocowa "Na wiaterek i trawienie" 100g
8.00 zł
Herbatka ziołowo-owocowa Na Wiaterek i Trawienie
Herbatka ziołowa Na Wiaterek i Trawienie to kompozycja ziół, dedykowana problemom trawiennym. Składniki zawarte w tej herbatce przyczyniają się do zwiększenia wydzielania soków żołądkowych i żółci, poprawienia procesu trawienia oraz wchłaniania składników odżywczych. Dodatkowo wykazują działanie rozluźniające na mięśnie gładkie w szczególności mięśnie gładkie układu pokarmowego. Likwidują wzdęcia i przynoszę ulgę "spiętym jelitom".
Kminek owoc
Owoc kminku przynosi ulgę w stanach skurczowych jelit, żołądka działa rozkurczowo i wiatropędnie. Wspomaga trawienie, gdyż przyczynia się do nasilania wydzielania soku żołądkowego, jelitowego i trzustkowego. Jego regularne spożywanie zmniejsza wzdęcia, ból brzucha, odbijanie, kolki, zaparcia, pomoże także na brak apetytu. Napar z owocu kminku jest pomocny w walce z kandydozą. Dodatkowo łagodzi katar i kaszel.
Biedrzeniec anyż
Tradycyjna fitoterapia zalecała przetwory z owoców biedrzeńca anyżu w problemach ze wzdęciami, jako środek napotny, moczopędny i mlekopędny. Dziś wiemy, że owoce biedrzeńca anyżu wykazują działanie rozkurczowe na mięśnie gładkie. Napary są pomocne przy nadmiernych skurczach jelit.. Wspomagają wydzielanie soków żołądkowych, poprawiają trawienie. Łagodzą nadmierną fermentację w jelitach oraz działają wiatropędnie. Wykazują również działanie hamujące w stosunku do rozwoju grzybów. Przetwory z biedrzeńca anyżu wpływają na rozszerzenie oskrzeli, a także na wydzielanie śluzu, który oczyszcza drogi oddechowe. Ułatwiają odkrztuszanie zalegającej w układzie oddechowym wydzieliny. Sprzyjają pobudzeniu krążenia krwi oraz limfy.
Mięta pieprzowa
Mięta przyczynia się do regulowania pracy żołądka i wątroby, do zwiększenia wydzielania soku żołądkowego i żółci, dzięki czemu ułatwia trawienie, zmniejsza nudności, działa hamująco na wymioty i łagodzi objawy związane z zatruciem pokarmowym. Według literatury zielarskiej, mięta działa przeciwbakteryjnie w obrębie dróg żółciowych i jelit. Napar z mięty stosowany jest w nieżytach żołądka i jelit, w niedokwaśności, w zaburzeniach trawienia objawiających się brakiem łaknienia, wymiotami, nudnościami, wzdęciami, bólami brzucha, złym trawieniem tłuszczów, nieprawidłową fermentacją w jelitach, kolką jelitową, stanami skurczowymi jelit, biegunkami, zaparciami, a także osłabieniu czynności trzustki.
Koszyczek rumianku
Źródła zielarskie donoszą, iż przetwory z rumianku wykazują działanie przeciwzapalne, wpływają rozluźniająco na mięśnie gładkie. Dlatego też znalazły zastosowanie w problemach z układem pokarmowym, takich jak stany zapalny błony śluzowej żołądka. Dzięki temu, iż rozluźniają mięśnie gładkie układu pokarmowego, napary stosowane są w problemach z przepływem żółci. Napar z koszyczków rumianku ułatwia trawienie po ciężkim posiłku, wpływa pozytywnie na układ pokarmowy. Stosowany jest również w nadkwaśności żołądka oraz łagodzeniu objawów choroby wrzodowej. Rumianek niweluje nadmierne wzdęcia i fermentację w jelitach. Zioło to jest pomocne w zrelaksowaniu się i odprężeniu po ciężkim dniu oraz zasypianiu, gdyż działa delikatnie uspokajająco. Rumianek wykazuje również działanie napotne, moczopędne i przeciwalergicznie.
Ziele tymianku
Literatura zielarska wykazuje, że dzięki zawartości goryczek, garbników, olejków eterycznych i kwasów organicznych, tymianek wspomaga organizm w walce z bakteriami i grzybami, przyczynia się do łagodzenia stanów zapalnych oraz skurczów mięśni. Jest szczególnie polecany w czasie przeziębień i nieżytu układu oddechowego, gdyż działa wykrztuśnie i łagodzi kaszel, pomaga oczyścić gardło, oskrzela i płuca z zalegającej wydzieliny. Niezawodny jest w niestrawności i biegunkach. Ponadto tymol i karwakrol zawarte w tym zielu, wspomaga działanie przeciwpasożytnicze na układ pokarmowy.
Skład: kminek zwyczajny owoc, biedrzeniec anyż owoc, mięta pieprzowa liść, rumianek pospolity koszyczek, tymianek pospolity