
Herbata z owocami żurawiny i granatu 100g
14.00 zł
Herbatka z owocami żurawiny i granatu
Herbatka z owocami żurawiny i granatu, to doskonała orzeźwiająca, lekko kwaskowa propozycja na podwieczorek. Smakuje zarówno na gorąco jak i na zimno. Składniki w niej zawarte to źródło witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, które chronią komórki naszego ciała przed wpływem czasu i wolnych rodników.
Hibiskus
Hibiskus to cenne źródło naturalnej witaminy C oraz wapnia, witamin i soli mineralnych. Przyczynia się do zwiększenia wydzielania soków trawiennych, do pobudzenia trawienia i zwiększenia perystaltyki jelit. Wykazuje korzystny, ochronny wpływ na wątrobę i wydzielanie żółci. Hibiskus nasila działanie moczopędne, oczyszczając organizm z zalegających toksyn, zapobiega zastojom wody w tkankach. Napar z hibiskusa, pity w większej ilości wykazuje działanie rozkurczowe na mięśnie gładkie macicy, jelit a także na naczynia krwionośne, dzięki czemu pomaga w regulacji zbyt wysokiego ciśnienia krwi. W afrykańskiej medycynie ludowej stosuje się go w walce z drobnoustrojami - bakteriami, drożdżakami, pierwotniakami, natomiast doniesienia naukowe sugerują, iż kwiat hibiskusa działa pobudzająco na układ odpornościowy.
Żurawina
Żurawina to źródło naturalnych witamin i soli mineralnych. Zaleca się stosowanie owoców żurawiny jako środek orzeźwiający, wspierający odporność. Pomaga wrócić do zdrowia w infekcjach dróg moczowych, ułatwia trawienie, korzystnie wpływa na pracę jelit, trzustki. Wykazuje dobroczynny wpływ na poziom ciśnienia krwi oraz wspomaga leczenie jaskry.
Owoc granatu
Owoc granatu to źródło antyoksydantów. Związki te chronią komórki naszego ciała przed zbyt wczesnym i szybkim starzeniem się oraz powstawaniem błędnych komórek nowotworowych. jak donoszą źródła zielarskie, składniki zawarte w owocu granatu przyczyniają się do ochrony przed impotencją, miażdżycą, stanowią profilaktykę chorób nowotworowych. Regulują poziom cholesterolu i cukru we krwi. Przeciwutleniacze, które znajdziemy w owocach granatu hamują działalność wolny rodników, dzięki czemu skóra, włosy i paznokcie zachowują zdrowy wygląd na dużo dłużej.
Dzika róża
Owoc dzikiej róży to źródło naturalnej, trwałej i dobrze przyswajalnej witaminy C. Witamina ta przyczynia się do wzmocnienia odporności organizmu, pomaga zwalczać przeziębienie, infekcje bakteryjne i wirusowe, zwłaszcza, gdy towarzyszy im wysoka gorączka. Dzika róża wykazuje działanie ściągające, oczyszczające, poprawiające trawienie, żółciopędne, wzmacniające krew oraz nerki, regulujące miesiączkowanie, a także działanie łagodzące objawy depresji i zwiększające popęd płciowy. Ponadto dzika róża może być stosowana u rekonwalescentów, po chorobach zakaźnych i operacjach.
Porzeczka czerwona
Czerwona porzeczka jest pomocna przy niestrawności, w zaburzeniach żołądkowo-jelitowych, wpływa hamująco na nadkwaśność. Błonnik zawarty w tym owocu poprawia perystaltykę jelit, pozwala pozbyć się zaparć, ponadto przyczynia się do utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi oraz ciśnienia tętniczego. Wspomaga układ krążenia. Czerwona porzeczka zawiera witaminę C, która wpływa na odporność organizmu i pomaga uporać się z przeziębieniem.
Skład: kwiat hibiskusa, owoc żurawiny, skórka granatu, owoc dzikiej róży, owoc porzeczki czerwonej