
Herbatka "Naturalna lekkość" 100g
8.00 zł
Naturalna lekkość - herbatka owocowo-ziołowa
Naturalna lekkość to mieszanka wspaniale wyselekcjonowanych składników: jabłka, truskawki, kwiatu hibiskusa, owocu bzu czarnego, ziela pokrzywy, koszyczka karczocha, korzenia cykorii i owocu anyżu. Mieszanka ta wspomoże układ trawienny i zapewni prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego.
Hibiskus
Hibiskus to cenne źródło naturalnej witaminy C oraz soli mineralnych. Przyczynia się do zwiększenia wydzielania soków trawiennych, do pobudzenia trawienia i przyśpieszenia perystaltyki jelit. Wykazuje korzystny, ochronny wpływ na wątrobę i wydzielanie żółci. Hibiskus działa moczopędnie, dzięki czemu oczyszcza organizm z zalegających toksyn zapobiegając zastojom wody w tkankach. Napar z hibiskusa, pity w większej ilości wykazuje działanie rozkurczowe na mięśnie gładkie macicy, jelit a także na naczynia krwionośne, dzięki czemu pomaga w regulacji zbyt wysokiego ciśnienia krwi. W afrykańskiej medycynie ludowej stosuje się go w walce z drobnoustrojami - bakteriami, drożdżakami, pierwotniakami, natomiast doniesienia naukowe sugerują, iż kwiat hibiskusa stymuluje układ odpornościowy.
Owoc bzu czarnego
Jak donoszą tradycyjne źródła zielarskie, owoc bzu czarnego wykazuje działania: napotne, moczopędne, lekko przeczyszczające, przeciwbólowe oraz przeciwzapalne. To tzw. środek czyszczący krew, gdyż usuwa z organizmu (m.in. z potem, moczem) szkodliwe produkty przemiany materii i toksyny.
Pokrzywa
Pokrzywa wykorzystywana zarówno dla osób cieszących się zdrowiem jako profilaktyka wielu chorób, jak i dla tych którzy borykają się z różnymi schorzeniami. Wykazuje działanie moczopędne, które wykorzystuje się w walce z obrzękami, chorobami układu moczowego oraz co ułatwia pozbywanie się toksyn z organizmu. Reguluje procesy przemiany materii, poprawia trawienie i przyczynia się do zwiększania przyswajalności składników pokarmowych. Pokrzywa wspomaga oczyszczanie dróg żółciowych ze złogów żółciowych i korzystnie wpływa na pracę wątroby i trzustki. Łagodzi stany zapalne w obrębie tego układu. Pokrzywa pozytywnie wpływa na proces produkcji czerwonych krwinek, dlatego może wspomagać leczenie anemii i niewydolności serca. Napary z pokrzywy przyczyniają się do łagodzenia bólu w obrębie mięśni i stawów. Pokrzywa działa witaminizująco i pobudza procesy regeneracji organizmu.
Karczoch
Ziele karczocha zawiera cynarynę, kwas chlorogenowy, flawonoidy i wiele innych związków wpływających na funkcjonowanie organizmu człowieka. Substancje w nim zawarte pomagają regulować poziom cholesterolu oraz trójglicerydów we krwi. Ziele karczocha przyczynia się do ochronnego wpływu na wątrobę, serce i nerki oraz mięśnie szkieletowe przed nadmiernym stłuszczeniem. Karczoch wpływa również na regulację poziomu cukru we krwi. Ziele karczocha pomaga zachować prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego ponieważ wykazuje działanie stymulujące na wydzielanie żółci, soków trawiennych oraz reguluje wypróżnienia. Przyczynia się do również detoksykacji organizmu
Korzeń cykorii
Korzeń cykorii pobudza funkcje wydzielnicze żołądka i wątroby, wykazuje lekkie działanie moczopędnie. Jest pomocny w walce z bakteriami. Tradycyjna fitoterapia zaleca, stosowanie go w problemach z trawieniem, przy braku apetytu, przy nadmiernej fermentacji jelit, w niedoborach kwasu solnego i pepsyny w żołądku. Wspomaga organizm w ogólnym wychudzeniu i osłabieniu spowodowanym zaburzeniami w przyswajaniu składników pokarmowych. Przyczynia się też do regeneracji wątroby po uszkodzeniu jej przez substancje toksyczne.
Anyż
Anyż wspomaga trawienie oraz łagodzi wzdęcia. Pobudza czynności wydzielnicze błon śluzowych górnych dróg oddechowych, wykazuje działanie wykrztuśne w nieżytach gardła i oskrzeli. Ponadto łagodzi objawy kolki jelitowej. Reguluje przyswajanie pokarmów szczególnie u dzieci, niemowląt oraz u osób starszych. Jest pomocny w walce z infekcjami bakteryjnymi, łagodzi stany skurczowe w chorobach stawów i mięśni.
Skład: jabłko owoc, hibiskus kwiat, bez czarny owoc 10%, pokrzywa ziele, karczoch koszyczek 8%, cykoria korzeń, anyż owoc, truskawka owoc